среда, 24 ноября 2010 г.

Вимірювання звуку ВЕС

 Чи є децибели найважливішою величиною при визначенні впливу ВЕС на здоров'я людини?
Нещодавно було надруковано серію статей стосовно того, як шум впливає на людей які живуть неподалік від вітростанцій. Такі розмови неминуче переходили у площину "чи не занадто голосними є вітряки?".

Саме визначення кількості децибел є дуже важливим вимірюванням, особливо цікавим є порівняння з гучністю всього іншого, що нас оточує. Можливо, ви бачили цю яскраву діаграму, що її минулого тижня опубліковали General Electric


Як помітно, велика вітротурбіна не дуже гучна з об'єктивної точки зору. Згідно до цієї інформації, з відстані більше 300 метрів звук буде подібним до звуку кондиціонеру(50 дб) та холодильнику (40 Дб). А на відстані близько 500 метрів, гучність падає до 38 децибел, що нижче за шум довколишнього середовища густонаселених зон.

Тобто, якщо вітроагрегати не є більш гучними за ті прилади до яких ми звикли, чому є люди які скаржаться з цього приводу? Тут вступають у силу суб'єктивні фактори, до яких вимірювання гучності має невелике відношення.

Перший фактор - це якість шуму. Дослідники розглядають, чи низькочастотний шелест, звичайний шелест, або шелест лопатей мають інший психо-соціальний вплив на людину аніж шум доріг та аеропортів. Часто буває, що люди які живуть неподалік вітряків називають цей шум "пронизуючим".

Звичайно, різні люди сприймають такі коливання по-різному. Багато жителів байдужі до турбін що працюють неподалік, інші ж  їх терпіти не можуть.  Для проектувальника ключовим питання - які самі люди живуть неподалік станції.

Інший важливий фактор - спілкування. Якщо розробник неспроможний точно описати яким чином може змінитися рівень шуму або його якість, з'являється значно більший потенціал для потужної зворотної реакції  людей. Наприклад, більшість жителів шо мешкають неподалік трьох турбін GE по 1.5 МВт на головному острові Віналхавену, кажуть шо розробник, Fox Islands Wind, надав некоректну інформацію щодо рівня шуму. Сильне невдоволення(що здобуло розголосу у медіа) було спричинене саме поганим рівнем спілкування, і браком інформації щодо того, який вплив здійснять ВЕС на довколишній звуковий пейзаж.

Зрозуміло, що ці змінні фактори так само важливі як і об'єктивне вимірювання рівня децибел.

Источник: http://glade.energy.ua

Похожие посты:
- Ветрогенераторы "ЗА" и "ПРОТИВ"
- Розрахунок вытрогенератора для приватного будинку
- Такая непохожая ветряная энергия. Обзор необычных ветряков

Комментариев нет:

Отправить комментарий